
Jag har startat den här bloggen för att jag gillar mat. Det är jag inte ensam om. Men jag lever för att äta och det har jag märkt att allt färre gör idag. Det som en gång var mat, matlagning och middagsmys håller på att förvandlas till något helt annat. Tanken med den här bloggen är att försöka hitta tillbaka till glädjen med mat och matlagning som jag ser allt mindre av runt omkring mig.
Jag har uppmärksammat tre olika utvecklingar som riskerar att förgöra den genuina hemlagade husmanskosten för gott. I enlighet med den första utvecklingen ska alla näringsämnen minimeras och ersättas av diverse e-ämnen eller andra substanser som i smak och konsistens liknar den ursprungliga råvaran, utan att för den sakens skull ha något med den att göra. Grundprincipen bygger på att maten tillagas och äts snabbt, därav namnet snabbmat. Maten äts ofta på stående fot. Ibland tillhandahålls möbler, då ofta i extremt ljussatta lokaler där vistelsen inte tar mer än cirka 15 minuter. Andra tätt sammankopplade attribut är frityr, såser och frånvaro av bestick och tallrikar. Allt från matkedjornas kyl- eller frysdiskar räknas till samma kategori. Sverige är faktiskt det land som äter mest färdigmat i hela världen. Jag erkänner att det kan smaka himmelskt med en flottdrypande hamburgare, speciellt på småtimmarna. Men ofta äter man snabbmat för att, i brist på tid, på något i sig. Man äter för att leva.
En andra utveckling bygger på att minimera antingen fett, socker eller kolhydrater i maten. Exakt vad det är som ska minimeras varierar beroende på rådande trender eller expertuttalanden men syftet kvarstår att på mesta och bästa sätt minimera. Subgrupper till den här utvecklingen intar sin föda i form av pulver som blandas med vatten eller genom så kallade ”bars” – till formen lika chokladkakor men med löftet om att ersätta en hel måltid, utan att innehålla stora mängder fetter eller kolhydrater. Den här utvecklingen i form av matreducering brukar sluta i extrema perioder av frosseri av just fett, socker och kolhydrater som ett resultat av bristande disciplin och oemotståndligt sug.
Den tredje utvecklingen innebär inte samma misshandel av råvaror och urvattning av näringsämnen men är oroande av helt andra orsaker. Sverige är ett litet land och små länder tenderar att vända sig utåt i jakt på nya trender och inspiration. Inget fel i det. Men när dessa trender övertar all dominans på matfronten och utplånar de kulinariska skatter vi faktiskt besitter är det dags att sätta ner foten. Dagens ungdomar kommer växa upp med thai-take away, sushi, tacos och hamburgare och glömma bort allt vad köttfärslimpa, stuvad blomkål och kåldolmar heter.
I en tid präglad av ständig utveckling och förnyelse är det viktigt att värna om våra traditioner. Mat lagad med kärlek. Hederlig opretentiös husmanskost. En stillsam måltid tillägnat samtal och njutning. En paus från jakten på trender, kolhydrater och sönderfriterad snabbmat. Att leva för att äta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar