Hembakat bröd är något av det bästa som finns. Det här brödet tar inte mer än 10 minuter att slänga ihop. Dessutom är det gott, nyttigt och saftigt. Det behöver inte heller jäsa utan åker bara rakt in i ugnen. Det är en hel del olika mjölsorter. Är det någon jag inte har hemma brukar jag bara hoppa över den, det brukar bli bra ändå.
Det här receptet ger två limpor.
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1½ dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
2 dl vetegroddar
1 3/4 dl vetekli
5 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl sirap
1 liter lättfil
Jag brukar slänga i det jag hittar i skåpen; linfrön, pumpakärnor, russin, torkade aprikoser, lingon, solroskärnor eller nötter för dem som tål. Vill man kan man byta ut sirapen mot lingonsylt.
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda alla torra ingredisenser
3. Tillsätt sirap och lättfil, blanda väl.
4. Häll upp degen i 2 (smorda) formar (à 1½liter)
5. Grädda långt ner i ugnen 70-80 min tills brödet känns redo. Stjälp upp och svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar